DWN: Меркел обеща на Сърбия и Албания влизане в ЕС „напук на Русия”

Макар контролът над статистическите данни, предоставени от Сърбия и Албания, да е така „затруднен”, както и в случая при приемането на Гърция в ЕС, канцлерът Ангела Меркел е готова да ги подкрепи за встъпване в Евросъюза, защото се опасява да не попаднат под влиянието на Русия, пише Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Евросъюзът ще изпълни обещанието си за приемане на нови членове, е заявила Меркел при посещенията си в Албания и Сърбия тази седмица. Според нейните думи, ЕС е заинтересован от стабилното развитие на Балканския регион. Меркел обещала на сръбските и албанските ръководители, че ще призове Европейската комисия за преговори с тези страни с цел влизане в Евросъюза.

„Изявленията на Меркел противоречат на предишната загриженост, която тя изказваше по време на предишните си посещения, когато заявяваше, че ЕС може да отложи преговорите за встъпване поради проблеми с мюсюлманското население”, пише изданието.

DWN обяснява причината за активизацията на ЕС в региона с неговото безпокойство, че страни като Русия, Турция и Саудитска Арабия ще се опитат да разпространят там своето влияние.

„Опитът показва, че включването в Евросъюза на нови страни по геополитически причини често се заплашва скъпо: Гърция също стана член на Евросъюза по настояване на САЩ. Сега се налага да се събират плодовете”, завършва публикацията на Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

error: Съдържанието ни е авторско!