DWN: Заслуга на Путин е, че терористите вече напускат Дамаск

DWN: Заслуга на Путин е, че терористите вече напускат Дамаск

Публикувано от:

Това, че джихадистите от „Ислямска държава” напускат Дамаск, свидетелства за успеха на Владимир Путин и руската авиация, пише в редакционна статия Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

„Военната намеса на Русия в Сирия изглежда доведе до първия успех за сирийското правителство. То се договори с хиляди бойци-ислямисти за изтегляне от околностите на Дамаск”, пише изданието.

Именно бойните действия на Москва съществено отслабиха такива групировки като ИД и „Джебхат ал-Нусра”: около 2000 джихадисти днес, събота, трябва да напуснат Дамаск заедно със семействата си. Решението е взето след 4-месечни преговори между правителството и представителите на няколко квартала в южната част на града.

Както съобщава DWN, уникалното споразумение между властите и бунтовниците се разпростира и върху палестинския лагер „Ярмук” и прилежащите територии.

По-рано стана известно, че представители на ИД, „Джелхат ал-Нусра” и „Лива ал-Гураба” предадоха тежките оръжия на сирийската армия.

Споразумението е постигнато с посредничеството на трета страна. Според него джихадистите могат да задържгат само личното си оръжие и трябва да се отправят за град Рака, част от тях планират да се преселят в град Мари в Северозападна Сирия.