DWN: Западът, обсебен от съперничеството с Русия в Сирия, забрави за ИД

DWN: Западът, обсебен от съперничеството с Русия в Сирия, забрави за ИД

Публикувано от:

Западът подкрепя намесата на Саудитска Арабия в сирийския конфликт, дори и това да укрепи позициите на терористите, защото така ще се попречи на усилването на руското влияние в региона, пише Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Саудитска Арабия обяви готовността си да изпрати сухопътна войска в Сирия. Нейният съюзник САЩ изрази одобрение – не толкова отдавна Вашингтон сам критикува страните от Персийския залив заради недостатъчното им участие в борбата срещу ИД в региона. Всъщност саудитците се отправят към Сирия с точно противоположни намерения: тъй като тяхна главна цел е сваляне на режима на Башар Асад, те активно ще поддържат бунтовническите групировки, дори и ако те се окажат терористични, отбелязва изданието.

САЩ знаят за реалните планове на саудитците, но не проявяват голяма загриженост по този повод. В последно време Белият дом най-много се безпокои от успеха на руската авиация и сега САЩ използват всички възможни средства, за да попречат на Русия да играе възлова роля в региона, пише авторът.

Очертава се освобождаването на Алепо да стане преломен момент в гражданската война и да определи по нататъшното разположение на силите. Поради тази причина западните страни побързаха да осъдят действията на Кремъл. Ангела Меркел например обвини Русия, че нейните действия са усилили потока от бежанци, без да представи доказателства.

Американското военно разузнаване предупреди, че броят и интензивността на атаките на ИД може да нараснат. Повишеното равнище на терористични заплахи изисква усилване на сътрудничеството между страните. Вместо това обаче западните лидери все по-често призовават за мобилизиране на силите на НАТО и за съюзяване със силите на Саудитска Арабия. Това на свой ред може да прерасте в опасна конфронтация със силите на Асад и с Русия, обобщава изданието.