Фото: Reuters

Фото: Reuters

DWN: Докато Западът е в хаос, Русия налага свой ред в Близкия изток

Публикувано от:

В момента САЩ показват на света безпрецедентен пример как една страна може да се унищожи сама отвътре, пише германското издание “Дойче Виртшафтс Нахрихтен” (Deutsche Wirtschafts Nachrichten) в статия, цитирана от РТ.

Според автора правителството и опозицията във Вашингтон се държат така, сякаш живеят в бананова република. Изглежда единственото, което вълнува американските политици и спецслужби, е как да шамаросат опонентите си. Борбата за власт в САЩ е резултат от смяната  на едни олигарси с други: кланът Клинтън се измества от новите управляващи от редиците на републиканците, пише авторът.

От своя страна руският президент Владимир Путин се възползва от момента, за да укрепи позициите си в Близкия изток, отбелязва той. Кремъл напълно контролира военната ситуация в Сирия, но властта в Русия залага не само на краткосрочен успех  на бойното поле. Руснаците вече стартираха множество инициативи, за да си гарантират подкрепа на съюзниците в региона и да сключат изгодни сделки с тях.

ОАЕ например имат рамков договор за закупуване на руски самолети, припомня изданието. Двете страни планират да разработват изтребители от ново поколение. През септември 2016 г. Египет и Русия подписаха споразумение за военна подготовка – руските офицери ще обучават египетските си колеги да пилотират бойни хеликоптери Ка-52К “Катран”. Според медиите Кайро и Москва имат намерение да разширят сътрудничеството си в сферата на производството на въоръжение. През ноември 2016 г. пък Иран започна преговори с Русия за закупуване на оръжие за $10 млрд.

Русия увеличава влиянието си не само в Иран, Египет и Сирия, но и в Израел – дългогодишен съюзник на САЩ, отбелязва авторът на статията. Кремъл умело маневрира между Иран и Израел.

По същество Русия претендира за ролята на САЩ в региона, предполагат някои експерти. При това Сирия не е самоцел, а само средство, с което Москва планира да увеличи влиянието си в Близкия изток, пише изданието.