DWN: Доброволци от ЕС воюват в редиците на опълченците в Донбас „заради идеята“

Никакви руски войски в Източна Украйна няма, затова пък сред редиците на „сепаратистите“ има немалко доброволци от европейските страни, пише немското издание Deutsche Wirtschafts Nachrichten, предаде РИА Новости.

Словаци и чехи,  воюващи на страната на опълченците, дори смятат да създадат специално подразделение, което да влезе в интернационалната бригада.

 Западът нарича тези хора „наемници“, но за опасната работа, която вършат, те получават само по 340 евро на месец. Въпреки това, техният брой се увеличава с всеки изминал ден.

„Това, което правим, е нашият начин да се борим с ЕС и с НАТО“, казва един от словашките бойци.

Той е разказал на журналистите, че използват само оръжия, които са успели да завладеят по време на боевете, а понякога им се налага да воюват с древни съветски пушки от времето на Втората световна война.

„В нашето подразделение няма нито един руски военнослужещ. Русия ни помага само политически и морално. Тя ни доставя хуманитарна помощ, което сега е по-важно от оръжието. Няма никаква необходимост от присъствието тук на руски войски“, цитира DWN думите на словашкия боец.

Изданието подчертава, че министерството на външните работи на Словакия направи официално изявление по повод на присъствието в Донбас на свои сънародници. „Такива търсачи на силни усещания действат на свой риск и страх, а също така спомагат за дестабилизиране на ситуацията в Украйна и омаловажават дипломатическите усилия. Те нанасят удар върху външнополитическите интереси на Словакия“.

error: Съдържанието ни е авторско!