DWN: Въображаемият свят на Меркел рухна за секунди

DWN: Въображаемият свят на Меркел рухна за секунди

Публикувано от:

Нападенията срещу жени в Кьолн, извършени от мигранти, спукаха като сапунен мехур мечтата на германския канцлер Ангела Меркел за успешно регулиране на кризата с бежанците, а фразата „отворени граници“ се превърна в истински кошмар за Европа, пише Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Събитията, разиграли се в новогодишната нощ в Кьолн, поставят под въпрос сигурността в Европа по напълно нов начин и трябваше да принудят Меркел да бие тревога. Но реакцията на канцлерът се оказа изключително сдържана. Хората, които очакваха от Меркел ясен отговор или поне съчувствие, бяха разочаровани, пише изданието.

Канцлерът изрази възмущението си във връзка с нападението и подчерта, че очаква твърд отговор от страна на органите на реда. Но по време на изявлението на Меркел от нападенията вече бяха изминали пет дни, а това означава, че престъпниците отдавна са се скрили, а пострадалите никога няма да получат справедливост, отбелязва авторът.

Проблемът е там, че мерките за сигурност не работят в този светъл и весел въображаем свят, в който живее германският канцлер. Тя посъветва хората „да обърнат и другата си буза“. Но Меркел явно е забравила, че не е проповедник, а държавен ръководител в страна, в която живеят над 80 млн. граждани и на първо място тя трябва да предприема мерки за защита на народа, тъй като именно с тази цел съществуват законите, подчертава изданието.

Сега с всеки изминал ден става все по-очевидно, че с политиката „на отворени врати“, към която канцлерът упорито продължава да се придържа, Меркел е нарушила европейското законодателство и правата на европейските граждани. Престъпленията, извършени в Кьолн, показаха как изглежда днес европейската реалност. Рано или късно Меркел трябваше да излезе от измисления си свят и да види какво реално се случва, пише авторът на статията.

Във вторник полицията в Кьолн съобщи, че е получила около 90 сигнала от жени, които са били обект на сексуален тормоз от страна на мъже „с африканска или арабска външност“ през новогодишната нощ. Смята се че става въпрос за мигранти. Изданието „Шпигел“ съобщи по-рано, като се позова на началника на полицията Волфганг Алберс, че на площада в града са се събрали около хиляда мъже на възраст от 15 до 35 г. Подпийналите тълпи от мъже обкръжавали жените, като отмъквали портмонетата и мобилните им телефони и заплашвали със саморазправа хората, които се опитвали да се намесят.