DWN: „Високите морални принципи“ на Меркел – нищо повече от PR

DWN: „Високите морални принципи“ на Меркел – нищо повече от PR

Публикувано от:

Германският канцлер Ангела Меркел иска да използва миграционната криза за по-скорошно завършване на процеса по интеграция и отстраняване на националните граници. Тези изменения са добре дошли за Германия, която и без това в рамките на ЕС получи повече преимущества, отколкото която и да е друга държава, пише Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Меркел намери поддръжник в лицето на президента Йоахим Гаук, който също вижда в кризата с бежанците добра възможност за окончателна отмяна на националните граници.

Изявленията, които прави Меркел, протестирайки против усилване на вътрешните граници в ЕС и призовавайки към непоколебимите европейски ценности, са очевидна PR-акция, подчертава изданието. Канцлерът обяви, че вътрешните бариери само усилват противоречието между страните и са в разрез с принципите на Евросъюза, че за нея това на първо място е въпрос на чест и доверие. Всъщност защитата на бежанците, правата на човека и хуманизма стават удобна показна реторика, под чието прикритие Меркел може безпрепятствено да преследва своите цели.

Меркел вижда отмяната на националните граници като логична стъпка след въвеждането на единната валута, независимо че тези нейни планове се явяват безпрецедентно покушение на националните права на държавата, отбелязва Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Протестът на държавите-членки обаче едва ли ще бъде значим – всяка от тях в една или друга степен зависи от ЕС в икономически план. По-скоро страните ще дойдат до извода, че достъпът до общата „хранилка” е по-важен от националния суверенитет.