DW: “Кирливите ризи“ на украинската политика

Започна ли разчистването на сметки в украинската власт? Уволняването на шефа на тайните служби се тълкува като опит на президента Порошенко да скъса с тайната власт на олигарха Фирташ. Кой ще надвие в тази борба?

Службата за безопасност на Украйна /СБУ/ всъщност би трябвало да се грижи главно за сигурността на страната – още повече, че там в момента се водят военни действия. Но в четвъртък, когато парламентът освободи от длъжност шефа на тайните служби Валентин Наливайченко по инициатива на президента Порошенко, изобщо не ставаше дума за борбата срещу тероризма или за контрабандата на оръжия. Още преди това стана ясно, че държавният глава е снел доверието си от шефа на СБУ.

Наливайченко беше принуден в последна минута да откаже предвидената среща с американски политици, на която е трябвало да представи доказателства за участието на руски войски в конфликта в Източна Украйна. Вместо това Наливайченко беше привикан от прокуратурата да дава показания във връзка с един корупционен скандал. Шефът на тайните служби обаче сам свика пресконференция пред сградата на прокуратурата и я обвини в бездействие по отношение на борбата срещу корупцията. Наливайченко дори заяви, че високопоставени прокурори са замесени в нелегални сделки с горива.

Ще издържи ли съюзът между Порошенко и Кличко?

Освобождаването на Наливайченко силно разедини парламентарната фракция на президента. Досегашният му политически коалиционен партньор Виталий Кличко защити Наливайченко. Депутатите от неговата партия „Удар“ гласуваха против освобождаването на шефа на тайните служби. Някои наблюдатели твърдят, че със съюза между Кличко и Порошенко е свършено. „Наливайченко е доверено лице на Кличко, но и на благодетеля на партията „Удар“ – олигарха Дмитро Фирташ. Сега президентът явно иска да се освободи от зависимостта си от Фирташ“, твърди Сергей Лешченко, депутат от „Блока на Петро Порошенко“.

Дмитро Фирташ натрупа състояние чрез съмнителни сделки с природен газ от Русия. През март 2014 година той беше арестуван от полицията във Виена въз основа на американска заповед за арест. САЩ обвиняват Фирташ в корупция. Съдът във Виена обаче отхвърли молбата за екстрадиране на Фирташ в Америка. Наливайченко пък отрича да е поддържал контакти с Фирташ.

Дмитро Фирташ пред съда във Виена

Формално партиите на Кличко и Порошенко образуват най-голямата фракция в парламента. Но съюзът между тях се клати още от април насам, когато Дмитро Фирташ сензационно обяви пред съда във Виена, че няколко седмици преди президентските избори през май 2014 година той дал благословията си за създаването на съюз между Кличко и Порошенко.

Политологът Андреас Умланд оценява скандала около освобождаването на шефа на СБУ като симптоматичен: „Става дума за конфликт между различни олигархични групировки. Беше ясно, че украинската политика ще скъса трудно с олигархичното си минало. Това не може да мине без скандали“, казва той.

Украинците губят доверие към новите управляващи

Критиците се опасяват, че Петро Порошенко иска да разшири собствената си власт. „Дори и ангелът може да се превърне в дявол, ако притежава пълен контрол над тайните служби и прокуратурата“, казва украинският политолог Виктор Небошенко. Той напомня за предшественика на Порошенко – Виктор Янукович, който беше инструментализирал тайните служби, за да държи опозицията в подчинение. Порошенко обаче не може еднолично да назначи нов шеф на тайните служби. Той има нужда от одобрението на парламента и трябва да направи известни компромиси.

След последните скандали обаче, президентът трудно ще си осигури силно мнозинство по важните кадрови въпроси: „Всичко това руши доверието на САЩ и ЕС към Украйна“, твърди политологът Богдан Яременко. Още по-лошо е обаче това, че украинците продължават да губят доверие към политическата класа на страната, дошла на власт след революцията от Майдана.

error: Съдържанието ни е авторско!