Die Welt: Тлеещата ненавист вътре в ЕС може да доведе до „нова” Украйна

Убитите хора и разрушенията в Украйна ясно показват докъде може да доведе тлеещата ненавист в такова нездраво обединение като Евросъюза, пише в Die Welt немският журналист Дирк Шюмер.

Европа, построена върху руините на Втората световна война, била призвана да осигури демокрация и мир, обаче сега цялото поколение възприема съществуването на Евросъюза като фарс, отбелязва журналистът.„На развалините на разрушените градове от Кан до Нюрнберг, от Ротердам до Милано трябвало веднъж завинаги да се изхвърли на бунището на историята националната борба на всеки против всеки, която от момента на залеза на Римската империя постоянно опустошавала европейския континент” – напомня Шюмер.

Именно затова появилият се Европейски съюз нарочно не е получил нито свой президент, ни своя столица, нито нормален парламент, а всички европейски проблеми се решават бавно и без засягане на въпросите за националния суверенитет.

Състоянието на нещата обаче се промени с въвеждане на еврото (1998-2001) и провалянето на европейската конституция (2005).

„И ако общият пазар на ЕС действаше като ядрен синтез на несъвместимости, то еврото направи от него обществена центрофуга” – счита журналистът.

Дефицитът от демокрация, с която европейците досега се примиряваха, ползвайки пазарните преимущества и свободното придвижване, сега за мнозина става неприемливо.

„И що за единство е това, когато няма единно мнение по нито един от въпросите? А на честния развод на интересите и на кесиите сега му пречи оплетено в договори съвместно преживян брак с неговите удари под кръста? – отбелязва журналистът.

Убитите хора и разрушения в Украйна, а също така случаите на геноцид в разрушена Югославия ясно показват, пише Шюмер, докъде може да доведе тлеещата ненавист в нездравото обединение.

„Не изминаха и 70 г. от подписването на Римския договор, а в Европа вече израства поколение, което възприема този проект като фарс, като провал и като игра на кукловоди, като неговите представители трябва да се примиряват с все нови недостатъци във вид на дългове, икономии и оскърбления.