Die Welt: В случай на война пехотата на НАТО в Прибалтика ще бъде унищожена на място

Die Welt: В случай на война пехотата на НАТО в Прибалтика ще бъде унищожена на място

Публикувано от:

Срещата на високо равнище на НАТО във Варшава се превърна в сигнал за Владимир Путин за това, че в случай на военно нахлуване на Русия в Прибалтика, алиансът ще се сплоти и ще даде решителен отпор на „агресора”, пише Die Welt, цитиран от RT.

Но според експерти, НАТО на практика няма шансове в противопоставянето на Москва, като се има предвид численото превъзходство на руските войски и наличието на т.нар. Сувалкски коридор, който затруднява снабдяването на войските.

Срещата на НАТО във Варшава изпрати на „непредсказуемия президент” на Русия Владимир  Путин сигнал, че членовете на алианса няма да търпят по отношение на Полша и прибалтийските републики действия, аналогични на тези, които се случват в Украйна, и ще изпратят в Източна Европа батальон с численост 4 хиляди души, пишат авторите на материала в Die Welt Торстен Юнгхолт и Юлия Смирнова.

Този батальон обаче няма да промени много съотношението на военните сили в района. „4 хиляди войници – не са голяма вреда, макар че символично това не е позитивна крачка…”,  отбелязва руският генерал Евгений Бужински, който работи в центъра за политически изследвания ПИР. Още повече, Русия вече отдавна реагира на това. „Ние ще усилваме нашите западни флангове, вече направихме много и ще направим още повече”, добави Бужински.

Още през януари руските власти заявиха, че в Западния военен окръг ще бъдат сформирани три допълнителни дивизии с численост около 10 хиляди войници и нова танкова армия. Западните военни също не скриват, че в случай на извънредна ситуация Прибалтика „няма да бъде удържана”, защото единственият участък от територията между Полша и Литва, дълъг около 100 километра, т.нар. Сувалкски коридор, се смята за най-слабото място на НАТО.

На север коридорът граничи с Калининградска област, а на юг – с Беларус. В случай на нападение на Русия през Сувалкския коридор трябва да се транспортира техника и снабдяване, за да се защити Прибалтика. За Русия няма да е трудно да пререже коридора. До този извод стигнаха изследователи от американския аналитичен център RAND. Според тях „пехотата на НАТО няма да бъде в състояние да отстъпи и ще бъде ликвидирана на място”, а батальоните на алианса в количествено отношение ще отстъпват силно на Русия. Освен това от Калининград руската армия може да организира блокада на военните кораби в Балтийско море. „Слабостта на въоръжените сили на НАТО ще позволи на Русия да ги постави пред свършен военен факт и след това ще закрепи победата си с ядрена заплаха”, отбелязват експертите.

Както пишат авторите в Die Welt, прибалтийците знаят за тази ситуация и на срещата на НАТО подчертаваха значението на новите батальони. Присъствието на алианса е доказателство, че „съюзниците са сплотени не само на хартия, но и в реалността”, заяви премиерът на Естония Таави Рийвас. „Става дума за това, че не само Прибалтика, но и целият блок НАТО ще бъде задействан от първия момент на конфликта”, добави естонският политик.

„Ние точно даваме да се разбере, че всичките войски на страните-членки на алианса, ще бъдат против атаката срещу един съюзник…”, увери на свой ред генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.