Die Welt: Руските санкции убиха туристическия бизнес в Анталия

Die Welt: Руските санкции убиха туристическия бизнес в Анталия

Публикувано от:

Всяка година Турция посещаваха близо четири милиона руски туристи, голяма част от които избираха Анталия за почивката си. Сега, след въвеждането на руските санкции, бизнесът в региона стана неизгоден, пише Die Welt, цитиран от РИА Новости.

В турските курорти още могат да се видят табели на руски, както и в полупразните магазини а се срещнат рускоговорящи продавачи. От момента на въвеждането на ответните мерки от страна на Кремъл за инцидента със сваления Су-24, веднага бяха отменени близо 6 000 резервации за почивка в курорта, и сега местните предприемачи сериозно се замислят за заплашващата бизнеса им катастрофа и отбелязват, че туризмът в Анталия вече е мъртъв, пише изданието.

Турското правителство уверява, че при липсата на паника туристическият бизнес може да се възстанови към пролетта, но да се вярва на подобни твърдения е най-малкото наивно, отбелязва турският предприемач Мехмет Али Гюлтекин. „Дори и да запазим пълно спокойствие, не можем да си затворим очите за това, че върху туризма в региона са нанесени огромни щети. Понеже повечето агенции започват да планират почивките за следващата година и да сключват споразумения със самолетните компании, негативните последици от руските санкции са очевидни още сега“, казва той.

Според Гюлтекин, щетите, които Анталия е понесла заради отлива на руските туристи, могат да бъдат компенсирани за сметка на почиващите от другите страни с не повече от 15 %, тъй като става дума за коренно различни целеви аудитории. Докато руснаците купуват луксозни предмети и резервират почивките си предварително, европейските туристи, сред които голяма част са пенсионери, съвсем не са толкова активни и често пъти не излизат от хотелските комплекси.

Турското правителство се въздържа от оценка на щетите, които носят руските санкции върху туристическия бизнес на страната. Местните предприемачи обаче, не се съмняват, че икономиката на Анталия ще преживява криза в продължение на дълго време, пише в заключение Die Welt.