Die Welt: Репутацията на Порошенко стремително пада

Die Welt: Репутацията на Порошенко стремително пада

Публикувано от:

Петро Порошенко не успя да оправдае надеждите на украинците, пише немското издание Die Welt, цитирано от РИА Новости.

Гласувайки за Порошенко на изборите на 25 май 2014 г. много украинци вярваха, че подкрепят силен човек, който може за кратко време да реши всички проблеми. Може дълго да се спори дали Порошенко е лъгал, давайки неизпълними обещания, или е бил наивен или просто фатално е надценил своите възможности.

Вместо 54,7% от избирателите, гласували преди година за Порошенко, сега за него са готови да дадат гласа си по-малко от 15%. За това стремително падане на популярността му са виновни и много други неизпълнени обещания на президента.

Веднага след победата на изборите Порошенко обеща да продаде своя многомилиарден бизнес, в частност шоколадовата фабрика „Рошен” и машиностроителното предприятие “Ленинская кузня”. Той обаче не го направи.

В борбата с корупцията, обявена от него на всеослушание, също не се забелязват някакви сериозни успехи.

Но и това не е всичко: в последно време възникна цял ред тлеещи огнища, които на президента сега му се налага да гаси. Конфликтът в Мукачево между местната мафия и националистите от „Десен сектор” повлече след себе си цял скандал.

Тук всички имат познати, на които някой от приятелите или роднините е загинал във войната – за единна европейска Русия. Има и не малко хора, които искат край на войната на всяка цена. Но даже и те са съгласни, че репутацията на Порошенко се промени кардинално: от силен човек той постепенно се превърна в слабак.