Die Welt: Немските инвестиции в Русия бият рекордите, въпреки санкциите

Die Welt: Немските инвестиции в Русия бият рекордите, въпреки санкциите

Публикувано от:

Немските фирми отново правят големи инвестиции в Русия, пише журналистът Карстен Дирих от Die Welt.

Заради това, че в много области вносът е невъзможен поради санкциите, немските компании строят заводи в Русия, за да запазят бизнеса си .

Ако през 2014 г. немските инвеститори обърнаха гръб на Русия и изнесоха капиталите си, то сега махалото се задвижва в обратна посока.

Миналата година преките инвестиции на немски фирми в Русия са в размер на 1.78 милиарда евро — показател, който отстъпва само на периода 2006-2008 г.

През 2016 г. бе поставен нов рекорд: по данни на Бундесбанк, през първата половина на тази година преките инвестиции на Германия в Русия са 1.1 милиарда евро. Производителят на селскостопански машини Claas, например, инвестира близо 12 милиона евро в новия завод в Краснодар.

Най-големият производител на млечни продукти от Германия DMK  е готов да стъпи в Русия, а фармацевтичната компания Bionorica планира да построи за 30 милиона евро завод във Воронеж.

Ниският курс на рублата прави инвестициите сравнително изгодни, пояснява Дирих. Освен това, руското правителство предоставя особени привилегии: тези, които инвестират минимум 750 милиона рубли и се задължат да вкарат бизнеса си в Русия за 10 години, сключват специален инвестиционен договор. Той дава възможност на компаниите да участват в държавните търгове, да получат данъчни облекчения и да придобият статут на „руски производители“.

Първата немска компания, сключила подобен договор, е производителят на комбайни Claas. На свой ред руската държава ще финансира селскостопанските производители, закупили комбайните Claas с една четвърт от стойността.