Die Presse: В преследване на „враговете” Ердоган погуби Турция

Die Presse: В преследване на „враговете” Ердоган погуби Турция

Публикувано от:

Терористичният акт в Истанбул и ожесточените боеве в югоизточната част на Турция свидетелстват, че мирът и спокойствието в страната няма да настанат скоро. Президентът Реджеп Ердоган дава за всички проблеми просто обяснение: външните и вътрешни врагове са опитват да отслабят, да разделят и да поробят Турция, пише Die Presse.

А според премиера Ахмет Давутоглу „някой използва ИД като подизпълнител”.Всъщност политическото ръководство основно само си е виновно, че огнищата на кризите в страната растат с всеки ден, и ако то не може да признае този факт, скоро Турция ще я затресе още по силно, пише изданието.

До преди година мирният процес с кюрдите беше основен пункт в политиката на Ердоган. Той обаче се увери, че уреждането на конфликта без кръвополитие няма да удовлетвори националистите и ще доведе до отлив на електорат на изборите. Тогава Ердоган радикално смени курса, като обяви, че мирният процес е в безизходица и разпореди усилване на атаките спрямо кюрдската ППК. Гражданската война вече е в ход.

Успехите на ПКК в Сирия бяха оскърбление за Турция, Ердоган загърби семейното приятелство с Башар Асад и се зае със с неговото снемане. То не можеше да стане без политическа, военна и логистична подкрепа на сирийската опозиция и на ИД. Мечтите на Анкара обаче са далеч от реалността.

Турската политика в Близкия Изток щеше да отиде на дъното без ангажираността със Сирия. Ердоган успя да развали отношенията на страната с Ирак, Иран, Египет и Израел. Кризата в отношенията между Турция и Русия значително намалиха шансовете на Турция за запазване на влиянието в региона.