Deutsche Welle: Как в Берлин оцениха срещата на Меркел и Путин

Властите в Берлин и германските анализатори разглеждат визитата на канцлера Ангела Меркел в Сочи на първо място като етап от подготовката на предстоящата през юли среща на Г-20 в Хамбург, предава руската редакция на Deutsche Welle., цитирано от ИА Фокус. Експертите обаче не са очаквали, че в Сочи ще се стигне до сближаване на позициите на канцлера и руския президент Владимир Путин по спорните въпроси: Украйна и Сирия. Именно затова в Берлин резултатите от срещата от 2 май, не представляват разочарование.
В сряда официалният представител на канцлера Щефан Зайберт на въпрос от германска гледна точка какви са основните резултати от срещата, той отговори: „Крайно интензивна среща“.
Зайберт не пожела да отдели една или няколко важни теми, свързани с международните проблеми или с двустранните отношения. Впоследствие обаче той коментира, че сред засегнатите въпроси са били: гражданската война в Сирия, отсъствието на държавност в Либия и конфликтът в Украйна.
„Даже при разминаване на мненията, важно е да се говори, тъй като в противен случай се стига до мълчание, престава да се разбира гледаната точка на другия“, подчерта Захберт.
„Единство имаше при един въпрос: за това, че гледните точки остават различни“, коментира представител на Германия за сътрудничеството с Русия Гернот Ерлер.
„Всички изказвания за ангажираността към Минските споразумения остават без последствия, стрелбата в източната част на Украйна продължава. Взаимните уверения за това, че страните се възприемат като партньори, не можаха да скрият факта, че преговорите се провеждаха в хладна атмосфера“, подчерта Ерлер.
Според него пътят към нормализиране на двустранните отношения е все още много дълъг и преминава през реализирането на Минските договорености.

error: Съдържанието ни е авторско!