Deutsche Welle: Депутати от Върховната рада удариха с бутилка евроинтеграцията

Сбиването във Върховната рада постави под заплаха поредните „евроинтеграционни опити на Украйна“, пише Deutsche Welle, цитиран от РИА Новости.

В четвъртък след края на заседанието във Върховната рада депутатът от „Народен фронт“ Андрей Тетерук удари със стъклена бутилка колегата си Александра Кужел по главата. Кужел, от партията „Батковщина“, е хоспитализирана със сътресение на мозъка.

Депутатите от „Батковщина“ заявиха, че няма да участват в заседанията на Радата, докато Тетерук не бъде лишен от депутатски мандат. По този начин обсъждането на пакета закони за безвизовия режим, насрочено за 10 ноември, „може да се окаже заложник на вътрешнопарламентарни разпри“. Най вероятно ще бъде отменено и пътуването на депутатите до Брюксел, където трябва да се реши съдбата за безвизовия режим между Украйна и ЕС.

Освен това Върховната рада провали приемането на антидискриминационната норма в Трудовия кодекс и антикорупционните законопроекти, за които настояваше ЕС. „Вече без никакви намеци ЕС казва на украинските чиновници: от вас се очакват действия за борба с корупцията. В отговор – неясни действия нa властта. По-скоро властта е съсредоточена върху вътрешнополитическата борба“, отбелязва Deutsche Welle.

Украинските депутати не осъзнават напълно последствията от действията си, посочва изданието. „Залогът в тази игра не е само безвизовият режим за Украйна от страна на ЕС. Залогът в играта е бъдещето на украинската държава“, подчертава Deutsche Welle.

Изданието отбелязва, че разприте във Върховната рада и провалът на законопроектите, насочени към интеграция в ЕС, могат да „отложат поредния поход на Украйна към Европа“. Последиците от тази ситуация са трудни за прогнозиране, пише изданието.

error: Съдържанието ни е авторско!