Der Spiegel: САЩ – суперсилата, която се скри от проблема със сирийските бежанци

Der Spiegel: САЩ – суперсилата, която се скри от проблема със сирийските бежанци

Публикувано от:

Нека не се самозалъгваме – въпреки дипломатическите усилия, ситуацията в Сирия не става по-добра, а изход от гражданската война като че ли на този етап няма. Последиците от това се стовариха това лято с пълна сила върху европейските държави. САЩ обаче предпочете да се скрие от проблема, пише германското издание Der Spiegel.

Имиграцията от Сирия не е германски проблем, както дръзна да го определи унгарския премиер Виктор Орбан; тя дори не е проблем на европейските държави, а ангажимент на световната общност. И да, на трансатлантическата също – независимо дали това им харесва или не.

Данните показват, че само Берлин приема повече бежанци, отколкото Съединените американски щати изобщо. От 2011 г., когато започна гражданският конфликт в Сирия, досега САЩ са приели – внимание – цели 1,5 хил. бежанци от сирийски произход, търсещи закрила от ужасите в родината си. Това е същинска шега за една класическа държава на емиграцията, каквато със сигурност са Съединените американски щати. И за сравнение – в германската столица само за месец юли са приети близо хиляди сирийци – и с всеки един изминал ден техният брой става все по-голям.