Der Spiegel: Русофобията на Полша дразни съюзниците й в НАТО

Стартиралите в Полша мащабни военни учения „Анаконда-16“ тревожат ръководството на Северноатлантическия алианс заради възможното изостряне на отношенията с Русия, пише Der Spiegel, позовавайки се на представители на НАТО.

В щаб-квартирата на алианса считат, че ученията „прекалено явно са насочени срещу Русия“. Въпреки напрежението в отношенията с Москва, в хода на ученията „без необходимост се разиграва сценарий на реална война“ пише Der Spiegel. Да се провеждат подобни маневри в навечерието на срещата на върха на НАТО във Варшава, означава да се стигне твърде далеч, считат в алианса.

Формално „Анаконда“ са национални учения, но под натиска на Варшава в тях приеха участие всички почти всички страни-членки на НАТО и най-вече САЩ.

„За алианса моментът е избран неудачно: докато в Брюксел подчертават, че смятат да възстановят по някакъв начин диалога с Москва, в Полша се разиграва война“, пише изданието.

Зад кулисите представителите на страните в НАТО, сред които и Германия, „се опитваха да умиротворят поляците“, но новото полско правителство „строго се придържа към антируската си политика“. Мнозина се опасяват, че Полша може „да отрови политически“ юлската среща на върха на алианса във Варшава.

Разногласия се появиха и по време на неотдавнашната визита в Полша на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Докато той говори за разполагане на подразделения на алианса в страната на ротационна основа, президентът Анджей Дуда поиска създаването на постоянни бази. А когато генералният секретар с гордост обяви, че в Полша ще бъдат изпратени безпрецедентен брой войски, срещу него възразиха, че този брой трябва да бъде обсъден.

Освен това, именно Полша покани Грузия и Украйна да участват в ученията „Анаконда-16“. Тези страни се стремят да станат членове на НАТО, но в самия алианс отхвърлят тази идея, отчасти за да не „дразнят Русия“. „Поляците обаче, не се съобразяват с това. Основополагащият акт Русия-НАТО Варшава обяви за остарял“, отбелязва Der Spiegel.

„От гледна точка на Берлин Варшава действа преднамерено провокативно“, подчертава немското издание.

Полската страна успя да досади и на Германия, като я обвини в блокиране на транзита на американските войски. Немското правителство „не беше във възторг“ и не случайно в ученията „Анаконда-16“ сега участват само 400 войника от бундесвера. Общо в тях са задействани 31 хил. военнослужещи от 24 страни.

error: Съдържанието ни е авторско!