Der Spiegel: Мечтите на САЩ за търговски диктат в Европа се сбъднаха

Der Spiegel: Мечтите на САЩ за търговски диктат в Европа се сбъднаха

Публикувано от:

Противниците на Трансатлантическата зона за свободна търговия (TTIP) винаги са настоявали, че американските предприятия ще използват търговските преговори с цел изменение на европейските закони. Неотдавнашните изследвания обаче на Lobby Control и Corporate Europe Observatory свидетелстват, че „мечтата на лобистите отдавна е сбъдната” и САЩ вече оказват натиск на търговското законодателство в Евросъюза, пише немското издание Der Spiegel.

„Лобистите извличат изгода от така нареченото „регулаторно сътрудничество”. Зад този израз се крие идеята, според която законопроектите се изучават дали възпрепятстват търговията още преди те да отидат в парламентите”, пише авторът Кристоф Паул.

В публикацията се отбелязва, че от 1998 г. чиновници от САЩ и от Евросъюза редовно се срещат с цел проверка на законопроектите за тяхната вреда на взаимната търговия.

„Като пример за съмнителни действия на компаниите с описва съдбата на предписанията за така наречените електронни отпадъци. През 1998 г. ЕС в съответен законопроект възнамеряваше да забрани опасни вещества в електроприборите. Американските компании обаче, чиито интереси от този законопроект се засягаха особено силно, въздействаха на Дирекцията по екология за световната търговия и в резултат Еврокомисията значително смекчи изискванията си в тази област”, пише Кристоф Паул.

Der Spiegel припомня как „американците подкопаха инициативата на Европейския съюз от 1997 г. за борба с веществата, разрушаващи озоновия слой”.