Der Spiegel: Атонските монаси предпочетоха Путин пред собствения си президент

Der Spiegel: Атонските монаси предпочетоха Путин пред собствения си президент

Публикувано от:

Никъде в Гърция не обичат така Русия и нейния президент Владимир Путин, както в православната монашеска обител в Света гора Атон, пише Der Spiegel, цитиран от RT. След края на посещението си в страната руският лидер извърши поклонение в тази свята земя, а местното духовенство го посрещна не просто като суперзвезда, а като защитник на вярата и надежден съюзник на Гърция, отбелязва изданието.

Пристигането на руския президент наруши обаче мирния живот в столицата на Атон, пише авторът на статията Георгиос Кристидис. Бреговата полиция патрулираше с лодки по водата. Служителите на службата по охрана с очила и костюми от ранно утро „подреждаха“ монашеските улици. А на балконите бяха разположени гръцки снайперисти. Работата е в това, че заедно с Путин на полуострова пристигна и президентът на страната Прокопис Павлопулос, пояснява изданието.

Поклонниците и дори няколко монаси бяха отстранени преди пристигането на кортежа на лидера на Кремъл, продължава немското издание. Полицията помоли няколко собственици на магазини да ги затворят отвътре и да не излизат навън. Когато черният мерцедес на Путин пристигна и протоепистатът на Света гора Атон го приветства с камбанен звън, десетки журналисти, високопоставени чиновници и монаси се хвърлиха напред, за да запечатат този момент на своите смартфони, разказва Кристидис.

Руският президент идва в Света гора за втори път, припомня немското издание. Неговата визита е посветена на хилядолетното присъствие на руските монаси в Атон. За отец Афраимос, който се е посветил на служба на Господа от 20-годишен, пристигането на Путин има огромно значение. „Путин е единственият истински лидер в света. С кого може да се сравни? С Обама? С Меркел? Те не са му равни“, каза той.

Времето на посещението не е избрано случайно, счита собственикът на сувенирен магазин в столицата на Атон, също монах: Путин пристигна ден преди паметната дата — завземането на Константинопол от турците. Друг монах добави, че в Атон руският президент е най-популярният политик: „Той е православен лидер, който е готов да защити Гърция, ако се наложи“.

Доказателство за това е епизодът, който се случи по-късно след богослужението, продължава авторът. В него присъства и Павлопулос. Работата е там, че в църквата имало само един трон, той бил резервиран за почетния гост от Русия. За президента на Гърция се намерило място само на „църковната пейка редом до простосмъртните“, пише немският журналист. Първоначално щабът на лидера на гръцката държава се опитал да уговори духовниците да поставят редом до Путин още един трон, но молбите им не били увенчани с успех. В автономната република Атон всичко се решава от монасите и те дали ясно да се разбере кой считат за свой любим гост.