Der Spiegel: Америка и Русия водят тайни преговори за съвместни действия срещу “Ислямска държава”

Der Spiegel: Америка и Русия водят тайни преговори за съвместни действия срещу “Ислямска държава”

Публикувано от:

Централното разузнавателно управление на САЩ и руската Служба за външно разузнаване водят тайни преговори за съвместни действия срещу радикалната организация “Ислямска държава”, пише германското издание Der Spiegel. “Ще кажем ли добре дошла на руската помощ в борбата срещу терористите? Съвсем очевидно!”, коментира държавният секретар на Съединените американски щати Джон Кери, съобщи focus-news.net.

Твърде вероятно е обаче опцията за военното сътрудничество между Москва и Вашингтон, за която говори Кери, да е в доста по-напреднал стадий, отколкото се анонсира от официалните власти до този момент. Източници от американските разузнавателни кръгове разкриват, че през изминалата седмица делегации на ЦРУ и СБР са провели среща в руската столица. Целта на преговорите е била обсъждането на евентуално военно сътрудничество във войната в Сирия. САЩ са изявили намерение да подкрепят бъдещите военни действия на Русия срещу терористичната милиция с предоставяне на информация от разузнаването.

За разлика от конфликта в Украйна, в сирийската криза напрежението между двете суперсили не се наслагва, а Вашингтон и Москва дори изявяват гласно желанието си да споделят опит по военните въпроси.