Defense News: Русия укрепва позициите си на оръжейния пазар в Азия

Defense News: Русия укрепва позициите си на оръжейния пазар в Азия

Публикувано от:

Русия, въпреки санкциите на ЕС и САЩ и опитите да пресекат важни пътища за доставки на отбранителна продукция, се опитва да укрепи присъствието си на оръжейния пазар в азиатския регион, съобщава специализираното издание Defense News, цитирано от РИА Новости.

Значително присъствие на руско въоръжение, по информация на изданието, вече се усеща в азиатския регион. Според информация на Стокхолмския институт за изследване проблемите на мира (SIPRI), над 60% от експорта на руското въоръжение се пада на страните от Азия и Океания, а най-активните купувачи са Индия и Китай.

„Русия може да притежава най-голямата част на азиатския оръжеен пазар, тъй като предлага на своите клиенти най-привлекателни условия за сделки с регионалните държави”, цитира изданието мнението на Пьотр Топчиканов, експерт от московския филиал на Център „Карнеги”. Той отбелязва, че Москва има добри шансове да разшири сътрудничеството с Виетнам, Индонезия, Индонезия и Пакистан.

Анализаторът обаче отбелязва, че Русия няма много пространство за маневриране на азиатския оръжеен пазар, тъй като основните купувачи – Индия и Китай, започнаха самостоятелни разработки на военни проекти, а и оръжието на САЩ все още представлява основна конкуренция.