Defense News: ЕС увеличава разходите за отбрана заради „страха от Русия“

Defense News: ЕС увеличава разходите за отбрана заради „страха от Русия“

Публикувано от:

Европейските страни увеличават военните си бюджети заради страховете от „руска агресия“, съобщава Defense News, позовавайки се на данни от доклад, проведен под егидата на изследователския център на Института за международни отношения, предаде РИА Новости.

През тази година ръстът на отбранителните разходи в ЕС е достигнал 8,3%. През последните 20 години европейските държави съкращават тези разходи, но сега те отново активно ще развиват своите военни програми. Най-бързо разходите нарастват в страните от Централна Европа и Прибалтика – Чехия, Унгария, Словакия, Полша, Литва, Латвия и Естония. Тези седем държави ще увеличат своите отбранителни бюджети с 19,9% през 2016 г., се казва в доклада.

В Югоизточна Европа, в която влизат България, Хърватия, Румъния, Сърбия, Словения и Кипър, военните разходи ще бъдат увеличени с 9,2%, докато в Западна Европа – само с 2,7%. Единствено Италия, Гърция и Швеция няма да правят промени в отбранителните си бюджети, макар че Стокхолм планира да повиши разходите след 2016 г., се казва в доклада.

България, Чехия, Полша и Словакия ще намаляват „зависимостта си от Русия“, съкращавайки броя на оръжията, с които те разполагат от съветската епоха. Освен това, малките европейски страни ще развиват съвместни военни програми с по-големите играчи, такива като Германия и САЩ.

Още една причина за нарастването на парите за отбрана са намеренията за борба с терористичните заплахи. Дори ако „заплахата от Русия намалее“, европейските страни ще продължат да дават повече средства за армиите си заради нестабилната ситуация в Близкия изток, отбелязва Defense News.

От своя страна, Русия в отговор на обвиненията в агресия многократно е заявявала, че само отговаря на действията на Запада. Експанзията на натовската военна инфраструктура на изток расте и принуждава Москва да вземе ответни мерки.