Defence News: Руснаците са недостижими в радиоелектронната борба

Defence News: Руснаците са недостижими в радиоелектронната борба

Публикувано от:

Руската система за водене на радиоелектронна борба в пъти превъзхожда американската, тя може да нанесе сериозни щети на войските на САЩ и американците нямат опит в борбата с нея, пише военният анализатор Джо Гулд в портала Defence News.

„Нито един американец никога не се е сблъсквал с руска артилерия и не е имал работа със сериозни системи за РЕБ, със създаване на смущения или събиране на информация”, счита командващият сухопътните войски на НАТО в Европа ген.-лейтенант Бен Ходжис.

За разлика от армията на САЩ, Въоръжените сили на РФ разполагат със сериозни подразделения за РЕБ, които могат да сринат напълно работата на мрежата на оперативното командване и управлението на войските. Американският командващ окачествил способностите на руската армия да води РЕБ „недостижими”.

„Нашият основен проблем се състои в това, че не сме воювали в условията на заглушаване на свръзките в продължение на няколко десетилетия, затова нямаме понятие как да действаме в подобна ситуация. Ние нямаме тактика и алгоритми за действия, ние съвършено не сме подготвени за водене на бойни действия в условия на липса на свръзка”, коментира ситуацията бившия началник на управление РЕБ на сухопътните войски на САЩ Лори Бакхут.

Бакхут изтъкнал, че САЩ не притежават толкова обширни възможности за РЕБ, с каквито разполага Русия. „Ние имаме много добро радиоразузнаване и можем да подслушваме цели денонощия, но по изкарване на апаратурата от строя, нашите възможности не достигат дори една десета от показателите на руската армия”, счита Бакхут.

Изданието съобщава, че военното министерство на САЩ е стартирало програма, която ще позволи нещо да се измени, обаче първите резултати се очакват през 2023 г., а напълно програмата ще бъде завършена след 12 г.