Daily Star: Британия призна за „безсилието” си в случай на война с Русия

Daily Star: Британия призна за „безсилието” си в случай на война с Русия

Публикувано от:

Директорът на Центъра за руски изследвания на Обществата „Хенри Джексън” доктор Ендрю Фоксал заяви, че Великобритания е лошо подготвена да противодейства на Русия, предаде pravda.ru. „Съществува неотложна необходимост да се укрепва отбраната не само на Британия, но и на членовете на НАТО като цяло” – казал той.Според него Алиансът не предприема достатъчно мерки за създаване на военен потенциал, необходим „за сдържане на агресивната възраждаща се Русия”.

По думите на Фоксал, причина за това станало, че през последните две десетилетия Британия и НАТО като цяло съсредоточиха вниманието си върху борбата с въстаници и терористи в страни като Ирак, Либия и Афганистан.

Заради активността на Москва през последните 10 г. би било безразсъдна смела стъпка да се изключи Русия от заплахите за глобалната стабилност. Ядреният арсенал на Русия, твърди Daily Star, е десет пъти по-голям от арсенала на НАТО, а неговите бойни глави могат да достигнат Британия само за няколко минути.

Изданието също така твърди, че Владимир Путин подготвя Русия за”ядрено опустошение”, създавайки десетки нови бункери, бомби и космически въоръжения.

Фоксал не само не вижда възможност за подобряване на отношенията между Русия и Великобритания, но и призовава да се стимулира увеличението на военния бюджет.

Източник: Блиц