Daily Mail сравни спецоперацията на Киев в Източна Украйна с хитлеровия план „Барбароса”

Британското издание DailyMail сравни ситуацията в източната част на Украйна със събитията от времето на Втората световна война, съобщи РИА Новости.

Според изданието, тактиката на украинските военни в голяма степен напомня за стратегията на хитлеристките войски по време на осъществяването на план „Барбароса” в началото на войната. През 1941 г. хитлеровците отначало предприеха авиационна атака като осъществиха масирани авиоудари по украинските градове, след което пуснаха наземни военизирани части за прочистване на разрушените населени пунктове. Разрушенията на донбаските градове от украинската войска неволно ни карат да направим сравнението с Втората световна война, счита DailyMail.

Изданието публикува фотографии от 1941 г. и кадри от разрушените източноукраински градове днес и изрази опасенията си, че днешният конфликт в Източна Украйна може да се превърне в същата трагедия.

На 1 юли украинският президент Петро Порошенко постави край на крехкия мир като обяви възобновяването на антитерористичната операция. Украинската армия започна артилерийски и авиационни обстрели на градовете Славянск и Краматорск, както и на други населени пунктове в региона. При това, военните използват реактивните системи за залпов огън „Ураган” и „Град”, минохвъргачки и танкове. Въпреки заявленията на Киев, действията на украинската армия доведоха до многочислени жертви сред мирното население. Обичайна гледка за днешна Източна Украйна се превърнаха горящите жилищни домове и разрушенията от авиационните и артилерийски удари на градовете.

DailyMail цитира съобщения на очевидци, оказали се в епицентъра на трагичните събития. Според тях, за много от местните жители е непонятно, кой и с кого воюва. Но за хората е страшно не само от това, че около тях се стреля, но и заради невъзможността да напуснат опасната зона.

error: Съдържанието ни е авторско!