Daily Mail: Руски учени създават ”Иван-терминатор” – железен човек за военни цели

Daily Mail: Руски учени създават ”Иван-терминатор” – железен човек за военни цели

Публикувано от:

Британският вестник Daily Mail публикува статия за най-новата разработка на „учените на Путин“ – военен хуманоиден робот на име „Иван-терминатор“, предава онлайн-изданието Russia Today, цитирано от fbr.bg. Авторите на статията се опасяват какво би се случило, ако армия от подобни роботи попадне под командването на руския президент Владимир Путин.

Този метален робот може да се окаже войникът на бъдещето и това не е фантастика, а е напълно реално, предупреждава британският вестник Daily Mail. „Путинските учени“ работят над проекта „Железен човек“ (или „Иван-терминатор“), който представлява военен робот-хуманоид.

Целта на руския робот-войник, по думите на представител на Фондацията за перспективни изследвания, е да „замени човека в боя или в зоната на извънредна ситуация, там, където има опасност от взрив, обстрел, висока радиация или други условия, опасни за хората“.

По информация на Daily Mail, „Иван-терминатор“ се управлява дистанционно. С това се занимава оператор, облечен в специален костюм, снабден със сензори в областта на шията, ръцете и раменете, което позволява на робота точно да копира движенията на човека. Твърди се, че роботът дори може да управлява автомобил, макар и не истински, а в компютърна игра. В дългосрочна перспектива роботът трябва да се обучи да шофира истинска кола, да влиза в стая и да пуска лампата, „както и по всяка вероятност да стреля и да хвърля граната“, иронизира изданието.

Авторът на статията се безпокои повече не от научно-фантастичното „въстание на машините“, а от по-реалистичен вариант: ами ако в ръцете на Владимир Путин попадне армия от такива „Иван-терминатори“?