Daily Mail: Военните учения в Крим дават да се разбере, че Русия няма да даде полуострова

Daily Mail: Военните учения в Крим дават да се разбере, че Русия няма да даде полуострова

Публикувано от:

Провежданото в Крим на един от етапите на стратегическото учение „Кавказ-2016” привлече задълбоченото внимание на западните медии. По време на мащабните маневри руската войска трябваше да отрази атаката на полуострова, което станало „ясен сигнал” от страна на Москва.„Демонстрирайки военна сила, Русия изпраща ясен сигнал, че всяко реално нападение на Крим ще бъде отблъснато” – пише британският Daily Mail в репортажа с впечатляващи снимки „Зловеща проява на военна мощ: Русия показва мускули”.

„Танковете и бронираните машини излязоха от корабите, но ги посрещнаха превъзхождащи сили на защитниците, въоръжени с тежка артилерия” – описва впечатленията си журналист от New York Times.

Повече от 100 самолета и вертолета, около 12 хиляди военнослужещи и авангардни крилати ракети „Калибр”, привлечени в учението, не оставят съмнение по повод силата на войските” – се отбелязва в публикацията.

Вестникът цитира мнението на директора на Центъра за анализ на стратегии и технологии Руслан Пухов, който сравнява руския Крим с „непотопяем самолетоносач”. Според него, полуостровът ще позволи на Москва да укрепи военната си мощ в Черно море.

Някои чужди журналисти, като кореспондентът на CNN Фред Плейтгън, лично наблюдавали маневрите на кримския полигон Опук.

Според неговите впечатления, руската войска сега е снабдена по-добре, отколкото някога след приключване на Студената война”. Тай нарича самите учения „грандиозна демонстрация на сила”.

„Русия даде ясен сигнал с тези мащабни и доста сложни учения. Нейните сили се закрепиха в Крим и във всеки момент са готови да се борят” – пише журналистът.

Превод и редакция: БЛИЦ