Daily Express: Турция плаши да напусне НАТО заради грешките на алианса

Daily Express: Турция плаши да напусне НАТО заради грешките на алианса

Публикувано от:

Турция отправи заплаха, че може да напусне НАТО, ако не получи по-голяма подкрепа. Това пише в четвъртък британското издание The Daily Express в статия, цитирана от RT, предаде “Руски дневник”. Според автора на статията подобна стъпка може да се възприеме като намерение от страна на Анкара да влезе в нов военен съюз с Русия.

Според турския външен министър Мевлют Чавушоглу страната може да „помисли за изход от НАТО“, ако алиансът не ѝ окаже нужната подкрепа. Както пояснява изданието, Чавушоглу направил това изявление заради недостатъчната помощ, оказана отНАТО по време на неуспешния опит за преврат в Турция.

Чавушоглу каза още, че ако Западът „загуби“ Турция, то това ще е заради неговите собствени грешки, а не защото Анкара задълбочава отношенията си с Русия, Китай или Близкия изток.

Турция е ключов член на НАТО, защото тя е разположена между Европа и Азия, отбелязва изданието и припомня, че ръководството на НАТО вече е заявявало, че членството на Турция в алианса не се поставя под съмнение, а Анкара продължава да е негов важен партньор.

По-рано в сряда НАТО съобщи, че „Турция е ценен съюзник със сериозен принос в съвместните усилия на НАТО. Турция взема пълноценно участие в базираните на консенсус решения на алианса“. „НАТО разчита на по-нататъшния принос на Турция, а Турция може да разчита на солидарност и подкрепа от НАТО“, допълниха от алианса.