Daily Beast: Маккейн е бесен, че САЩ купуват ракетни двигатели от Русия

Американският сенатор Джон Маккейн е „бесен” заради това, че САЩ ще трябва да похарчат стотици милиони долари за руски космически двигатели, пише Тим Мак в Daily Beast, предаде РИА Новости.

„Сенаторът иска да сложи край на необходимостта да се използват руски двигатели за полети в космоса. Някои от неговите колеги-републиканци твърдят, че това технически не е възможно, но Маккейн не иска да чуе този аргумент”, пише изданието.

По думите на автора, ако този дребен пункт, „промъкнал се” в годишния бюджет на страната, бъде одобрен, САЩ вероятно ще трябва да похарчат за руски ракетни двигатели стотици милиони долари на американските данъкоплатци.

Сенаторът поради това е „бесен”: той обвинява своите колеги-републиканци в спонсориране на „приятелите на Путин”.

„Как някой изобщо може да си мисли, че ние искаме да запазим своята зависимост от руските ракетни двигатели, свързани с корумпираната мафия в обкръжението на Владимир Путин?”, заявил сенаторът пред Daily Beast.

„Реалностите обаче са такива, че алтернативи на руските двигатели може да няма поне в краткосрочна перспектива”, отбелязва авторът на публикацията.

Палатата на представителите в Конгреса на САЩ през декември 2014 г. прие поправка на сенатора Маккейн, която предвижда пълно отказване на САЩ от ракетните двигатели РД-180 до 2019 г. Изключение се прави за договорите сключени от консорциума Boeing и Lockheed Martin (ULA) с руското НПО „Енергомаш” до 2019 г. Конгресът вече задели 220 млн. долара за разработка на нови американски двигатели.

Както отбелязва Daily Beast, предложение да се смекчи „забраната Маккейн” направи американският сенатор-републиканец, шефът на Банковия комитет на сената Ричард Шелби. Маккейн заявил пред Daily Beast, че знае мотивите за предложението на колегата си, но не навлязъл в подробности.

error: Съдържанието ни е авторско!