The Daily Beast: Въпросът какво да прави Западът в ситуацията с Крим остава отворен

На срещата на върха по въпросите на ядрената безопасност в Хага д-р Стрейнджлав би се почувствал в стихията си, пише The Daily Beast. Участниците всячески се мъчеха да осмислят факта, че президентът Путин е тръгнал по пътя на войната, а Русия, ако някой е забравил, притежава втория по големина ядрен арсенал в света, подчертава авторът.
Русия бе изгонена от „голямата осморка”, на което външният министър Лавров заяви, че Г-8 е „неформален клуб”, от който по презумпция никой не може да бъде изгонен. Президентът на САЩ Барак Обама се опита да „посипе със сол раната на Путин”, като нарече Русия „регионална сила”, пише в статията.
Въпреки това, въпросът какво да прави Западът в тази ситуация остава отворен. Великобритания не иска от лондонското Сити да изтекат стотиците милиарди долари при евентуално оттегляне на руските инвеститори. Французите не искат да се отказват от продажбата на военни кораби за 1,66 милиарда долара, а германците – да рискуват с достъпа до руския петрол и газ.
Ако Путин започне да се държи по-агресивно, европейците може и да се примирят и да въведат наистина строги санкции, ​​но ще действат бавно. А за Путин през изминалия месец научихме, че действа бързо. За няколко седмици „отсече” Крим от Украйна и го залепени за Руската федерация. Той наплаши и унизи още не стъпилото на крака проевропейско правителство в Киев, се посочва в статията. Сега целият свят е принуден да гадае, какви са плановете му за възстановяване на Руската империя.
По време на Студената война сдържането се градеше на доктрината за гарантирано взаимно унищожение – разбирането, че ако която и да е страна използва ядрено оръжие, двете ще бъдат напълно ликвидирани в стихията на ядрената война. Това е същото безумие, пародия на което беше „Стрейнджлав”. Никой не иска да се връща към онези времена, но някаква сдържаност в отношенията с Русия е необходима както преди, заключава авторът на статията в  The Daily Beast.

inopressa.ru

error: Съдържанието ни е авторско!