CSM: Русия не затъна в обещаното от Обама „сирийско блато”

CSM: Русия не затъна в обещаното от Обама „сирийско блато”

Публикувано от:

Преди година Барак Обама предрече, че Сирия „ще вкара Русия в блатото”, обаче сега е ясно, че неговите предсказания не се сбъднаха, пише Christian Science Monitor.Вместо това Русия възстанови своите позиции в регион, в който никой не е хвърлял на САЩ предизвикателства от десетилетия, пише американският вестник.

Оказвайки подкрепа на Башар Асад в Сирия, Москва разпространи своето влияние в Иран и в Турция, дори в някаква степен в Саудитска Арабия и Израел.

CSM напомни, че по-рано този месец Техеран дори предостави на Русия достъп до своята авиобаза Ноджех в Хамадан.

Турският президент Ердоган неотдавна отиде в Москва на крака при Путин, за да оправи прекъснатите отношения.

Отчасти Русия успя да възстанови своето влияние в Близкия Изток, защото си постави ограничени цели, за разлика от САЩ в Ирак и в Афганистан. Щатите затънаха заради твърде болните си амбиции.

Според американския експерт Николас Гвоздев, в това отношение Вашингтон може да се поучи от Москва: „Посланието е следното: когато си поставиш ограничени цели и ги достигнеш, това е победа. Когато обаче си поставиш велики цели представиш откровена картина какво искаш да постигнеш, хората ще кажат, че си претърпял крах, ако не ги достигнеш.”

От гледна точка на експерта, целите на Русия в Сирия се ограничаваха с помощ за режима на Башар Асад, който дотогава стремително губеше позиции.

Освен това Русия демонстрира в Сирия възможностите на своите бомбардировачи, което може да увеличи продажбата на оръжие за Близкия Изток. „Аз не се съмнявам, че това е част от плана. Вижда се как Русия използва кампанията, за да подбуди други страни от Близкия Изток да купят от нея оръжие” – счита експерти Пол Стронски от Фонда „Карнеги”.

Стронски счита, че в някакъв Сирия все пак може да стане за Сирия „блато” – в ситуацията, ако Москва разбере, че не може да „просто да си отиде” от Сирия, без да загуби онова, което е постигнала.

 БЛИЦ