Contra Magazin: Ролята на световен полицай повече приляга на Русия, отколкото на САЩ

Contra Magazin: Ролята на световен полицай повече приляга на Русия, отколкото на САЩ

Публикувано от:

От Русия може да стане по-добър световен полицай, отколкото някога ще бъдат САЩ, счита австрийският журналист Томас Рот в публикацията Deshalb wäre Russland der bessere Weltpolizist als es die USA je sein können в австрийското издание Contra Magazin.

Според автора, историята показва, че Русия винаги е била по-праведна държава, отколкото другите европейски страни, затова сега все повече народи търсят от нея помощ.

Би било много по-разумно световен полицай да бъде направена Москва, а не „егоистичният Вашингтон”, отбелязва Томас Рот. В своята публикация той привежда повече от дузина аргументи, подкрепящи тази гледна точка. При това журналистът започва от историческите предпоставки, сочейки неоспоримия факт, че Русия е наследница на римско-византийската цивилизация, докато Европа е формирана върху основата на варварски кралства на германските племена.

Според автора, анестезията при операциите е измислена от лекаря Николай Пирогов, в Русия направени са и други полезни изобретения (радиото, електрическата крушка, електрозаварката, трактора, космическия кораб, мирното използване на атомната енергия и т.н.), „които после са откраднати от европейците и американците”. Затова пък в Европа са измислени бойните отровни газове, военното използване на атома, танковете на основата на тракторите, концентрационните лагери.

В Русия никога не е имало робство и изгаряния на клади, там са премахнати телесните наказания далеч преди Англия, толерантни са към чуждите религии и нямат религиозни войни. Само жертвите на Вартоломеевата нощ надвишават жертвите по време на управлението на Иван Грозни. Нито един от пленниците от армията на Наполеон, след по-продължително пребиваване в Русия, не е изразил желание да се завърне в родината си. Лев Толстой инкогнито посетил Европа и констатирал, че никъде не е срещал по-хладно и сурово отношение към бедняците, както в европейската цивилизация.

Само благодарение на Русия не са погълнати Грузия и Армения от Персия и Турция. Нейна е заслугата за освобождаването на Балканите от турските завоеватели и сега балканските държави са й изключително признателни.

В историята не рядко са се случвали ситуации, в които Европа е замирала от ужас, без да знае какво да прави и да няма никакъв план за бъдещето, а Русия вадела заради нея кестените от огъня. Това продължава и в наши дни. Без участието на Русия е невъзможно постигането на съгласие и да се свали напрежението в много спорни ситуации на международно равнище.

Сега ключът към решаването на близкоизточните проблеми и Северна Африка се намира у Русия, а не в САЩ или Западна Европа, констатира Contra Magazin. В африканската Мали, обхваната от отчаяние заради царящите безредици, събират 8 млн. подписа под призив за помощ Путин да им помогне да решат местния конфликт, припомня Томас Рот. „Русия трябва да спаси Мали” – това е единственият извод, който виждат за себе си африканците, тъй като не са доволни от неефективната намеса на Франция.

Не е изключено след Сирия, Ирак, Либия, Мали и Афганистан с подобна молба към Русия да се обърнат и други държави, загубили вяра в световните институции и лидери. Емир Кустурица ясно и открито заяви, че ако Путин се беше появил на политическата сцена по-рано, вероятно щеше да спаси Югославия. Сега Русия се опитва да възпрепятства влизането на Черна гора в НАТО, защото Сърбия я заплашва да остане съвсем без излаз към Средиземно море.

Москва взема участие в съдбите на много страни и другите мощни държави следва да помнят това, когато разчитат, че Русия може да бъде изолирана, обобщава Томас Рот.