Contra Magazin: НАТО няма да спре, докато не погълне цяла Европа, с изключение на Русия

НАТО продължава да се разширява, включвайки Черна гора, а по-рано – Хърватия и Албания, пише Contra Magazin, цитиран от RT.

Поемайки курс на експанзия, алиансът няма да спре, докато не превърне всички страни в Европа в свои членове, което не може да не възмущава Русия, отбелязва изданието.

В Брюксел често говорят, че НАТО осъществява „стратегия на баланса” по отношение на Русия, обаче последователната експанзия на НАТО не може да се нарича баланс, твърди авторът Кристиан Вайлмайер.

Русия периодично получава от алианса покани за разговори. Неотдавна възобнови своята работа Съветът Русия – НАТО. „НАТО провежда твърда политика на сила. Алиансът ще се спре само, когато всички страни в Европа, освен Русия, станат негови членове”, пише Валмайер.

На свой ред от НАТО заявяват, че тези държави „доброволно” молят за членство. Зад този патос се скрива банална истина: страните от Източна Европа постоянно се намират на границата на икономическата криза и се нуждаят от помощ. Западът охотно използва и запълва тази празнина с пари и обещания.

Русия справедливо е възмутена от поведението на НАТО. Продължителен мир в Европа е възможен само тогава, когато уважават интересите на великите държави, което са го знаели европейските държавни ръководители от миналото. Малодушните сегашни западни политици забравят това и искат да получат цялата власт.

„Русия има право на достойно място в Европа и НАТО не трябва да я провокира”, обобщава авторът.