CNN: Тихите руски подводници карат американските военни да нервничат

CNN: Тихите руски подводници карат американските военни да нервничат

Публикувано от:

Модернизацията на подводния флот на Русия кара американските военни да нервничат, защото ако старите съветски подводници бяха шумни и можеха да се проследят, то новите безшумни технологии правят руските подводници почти неуязвими, съобщи CNN, цитирана от РИА Новости.

„Съветските подводници имаха много преимущества – те бяха бързи, спускаха се пó на дълбоко – но бяха и шумни и лесно можеха да бъдат проследени“, се казва в статията.

Новите подводници от клас „Ясен“ обаче ще бъдат тихи и това „усложнява ситуацията“ за американските военни, пише CNN.

В сайта на телевизионния канал се посочва, че позициите на ВМФ на Русия в Черно море, Източно Средиземно море, както и в Тихия океан „предизвикват тревога (у Вашингтон, бел. ред.) на фона на предизвикателствата, с които САЩ вече се сблъсква – такива като ръстът на ВМФ на Китай и невъзможността да се води борба срещу подводници.

От CNN предполагат, че броят и мощността на подводния флот на Русия засега отстъпва по показатели на този на СССР, но темповете на ръст и модернизация вече създават заплаха. Опасения предизвиква и фактът, че за последното десетилетие ВМС на САЩ са се съкратили, както и това, че у съюзниците на САЩ в НАТО липсват възможности за развиване на модерни технологии за подводници.

„Поради това военните чиновници имат право да се притесняват в контекста на текущата конфронтация с Русия“, пише CNN.

След проведен референдум Крим и Севастопол влязоха в състава на Русия, в резултат на което в САЩ и Европа се заговори за нужда от сдържане на Русия.