CNN: Сорос е пожертвал $6 млн. за президентската кампания на Хилари Клинтън

CNN: Сорос е пожертвал $6 млн. за президентската кампания на Хилари Клинтън

Публикувано от:

Американският милиардер Джордж Сорос е пожертвал 6 милиона долара за президентската кампания на бившия държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън, която е начело сред кандидатите демократи в борбата за президентския пост, съобщи в неделя телевизия CNN, предаде ТАСС.

85-годишният Сорос, който е един от най-известните донори на Демократическата партия, предал щедрата сума в подкрепа на кампанията на Клинтън още през декември м.г., но това стана известно едва сега, след поредната публикация на сведенията за средствата, събрани от предизборния щаб на бившата първа дама. През 2008 г. Сорос, чието състояние, по данни на “Форбс”, се оценява на близо 25 милиарда долара, активно подкрепяше президентските амбиции на тогавашния сенатор Барак Обама.

През януари в предизборния щаб на Клинтън съобщиха, че тя е успяла да събере благодарение на своите привърженици над 110 милиона долара пожертвования. Местни медии коментират, че бившият държавен секретар харчи пари за предизборна агитация с почти същите темпове, с които ги събира, оставяйки далече зад себе си в този план всички останали участници в надпреварата, както републиканци, така и демократи. През третото тримесечие на 2015 г. предизборният щаб на Клинтън изразходва 25,8 милиона долара. У нея обаче дори след това останаха неизразходвани близо 33 милиона долара и тази сума оттогава се увеличи в пъти.

Главният съперник на Клинтън сред демократите – сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс, е събрал за кампанията си в края на миналата година над 70 милиона долара.