CNN: Руски изтребител прелетя на три метра от американски разузнавач

Руски изтребител е прелетял с висока скорост на три метра от американски разузнавателен самолет над Черно море, твърди американската телевизия CNN, позовавайки се на информация от военното министерство на САЩ.

„Изтребител на ВВС на Русия летял непосредствено до американския самолет на същата височина, след това е намалил скоростта и известно време го е съпровождал, след което е напуснал района“, твърдят от телевизията. Според CNN това се е случило на 30 май във  въздушното пространство над Черно море.

Американски военни чиновници твърдят, че полетът на техния самолет се е осъществявал „в пределите на международното въздушно пространство“.

Припомняме, че през април руският Су-27 прехвана американски самолет-разузнавач в небето над акваторията на Балтийско море. Инцидентът предизвика недоволство от страна на американското военно ръководство, което твърдеше, че самолетът на ВВС на САЩ е извършвал „обикновен полет“.

Официалният представител на руското министерство на отбраната Игор Конашенков от своя страна поясни, че „полетът на RC-135U на ВВС на САЩ към руските граници е извършен с изключен транспондер“ и „по време на облитането на американския разузнавач не е имало никаква извънредна ситуация“.

error: Съдържанието ни е авторско!