CNN: Къде беше Обама?

CNN: Къде беше Обама?

Публикувано от:

Американските медии и ползвателите на социалните мрежи остро критикува президента Барак Обама заради отказа му да не участва във вчерашния марш на мира в Париж, пише РИА “Новости”. Мнозина от тях смятат, че с отсъствието си президентът е поставил американците в неловко положение.

Къде беше Обама? Това е челното заглавие на сайта на CNN . Медиата пояснява в подзаглавие: Лидерите на света се изправят обединени със  забележителни изключения. В директното излъчване на марша, помоленият от CNN за коментар Фарид Закария нарече отсъствието на достатъчно високопоставен американски представител грешка.

“Срамна ситуация за американците! Президентът Обама не трябва да страни от Париж, там присъстваха над 40 лидери”, написа в Twitter Грета Ван Сустерен, водеща на “Фокс нюз”.

“Решението на президента Обама да не посети марша на единството в Париж,…на който присъстваха 40 лидера в света, включително такива антиподи като израелският премиер Бенямин Нетаняху и палестинският лидер Махмуд Абас, може да бъде окачествено като като неговия най-неприятен и крайно пагубен пропуск от гледна точка на връзките с обществеността”, пише “Форбс.”

Според “Политико” решението на Обама “поражда недоумение”. Списанието намира, че цялата реакция на Обама спрямо атаките в Париж е била сдържана. То смята, че нищо не е пречило на американския президент да присъства поне на аналогичния марш във Вашингтон. Нито Обама, нито вицепрезидентът Джо Байдън, нито пък високопоставени представител на американската администрация не посетиха нито марша в Париж, нито марша във Вашингтон, отбелязва Politico.

“Обама и Америка срамно пропуснаха марша срещу терора. САЩ не се присъединиха към целия свят, подкрепил Париж”, пише на свой ред “Ню Йорк дейли нюз”. Според изданието американският президент не е показал, че се отнася сериозно към терористичните дйствия в Париж.

Недоволни от Обама са и редовите американци.

“Няма оправдание, че Обама отсъстваше в Париж. Дори и да беше болен, трябваше да отиде дори в инвалидна количка!”, смята ползвателят Dorothy O`Reilly.

“Обама за пореден път показа некомпетентността си като лидер”, подчерта Diane L.Cory

“Обама трябва да извади невероятно убедително обяснение за отсъствието си в Париж. Когато твоите приятели преминават през трудни времена, трябва да бъдеш с тях”, смята Gydleon.