CNN: Артилерията руши училища и домове в Славянск

Публикувано от:

Кореспондентът на CNN Диана Магней посети източноукраинския град Славянск и видя с очите си последствията и разрушенията от бомбардировките на украинската армия, предаде РИА Новости, като се позова на телевизия RT.

Американската журналистка разказа, че снарядите са разрушили училища и жилищни сгради. Пътищата, водещи до града са напълно разбити, а военните продължават атаката на Славянск.

Голяма част от жителите е напуснала града, но Диана Магней успява да поговори с няколко от останалите. Местна жителка заяви, че „ръцете на украинския президент са изцапани с кръв”.

„Загинаха толкова много хора, а никой не говори за това”, каза тя.

Друга жителка на Славянск разказа пред американската журналистка, че е живяла две седмици в гората заедно със семейството си, като сподели, че се е върнала в града, защото „вкъщи е по-добре, отколкото на палатка в гората”.

В сряда вечерта под обстрела на армията попадна съседното на Славянск село Семьоновка. Според очевидци, в атаката на града са използвани запалителни бомби с бял фосфор.

В резултат на обстрела в селото бушуват няколко пожара. Освен това се извършва обстрел от минохвъргачки и реактивни системи за залпов огън „Град”.

Семьоновка се намира на изток от Славянск. Поради удобното му стратегическо разположение то е едно от най-горещите огнища на конфликта. За него постоянно воюват украинската армия и опълченците.