CM: Привържениците на Навални ще „репетират свалянето на Путин“

На фона на икономическите трудности, с които Русия се е сблъскала заради санкциите на Запада, вътрешната опозиция планира държавен преврат и сваляне на президента Владимир Путин, твърди авторът в Contra Magazin Марко Майер, цитира RT.

Журналистът отбелязва, че за образец руските опозиционери използват украинския „Евромайдан“, в резултат на който неголяма група хора успя да превземе властта в многомилионна държава.

Според автора на Contra Magazin Марко Майер, в момента има в изобилие планове за сваляне от власт на руския президент Владимир Путин, както и кандидати за поста.

Но Путин, въпреки текущите икономически проблеми все още стои здраво на позицията си, подчертава Майер, тъй като голяма част от руснаците все още не са забравили, че благодарение на Путин страната е преодоляла катастрофата от епохата на Елцин.

Хора като изгоненият от страната бивш олигарх Михаил Ходорковски или приятелите на САЩ Алексей Навални и Борис Немцов, въпреки нищожната си популярност сред населението „старателно се опитват да организират преврат“. Според Майер, Навални и хората му възнамеряват да проведат репетиция на „руския Евромайдан“ с наименование „Евроманежная“ демонстрация, планирана за 15 януари.

Организаторите на мероприятието се ориентират по пример на Украйна, в която само няколко хиляди души са решили съдбата на 45 милиона население. Както и украинските активисти, Навални получава финансова подкрепа от САЩ и може да разчита на съдействието от страна на десноекстремистки групировки, отбелязва авторът.

Въпреки че, става дума само за няколко хиляди души, те както и украинския „Десен сектор“ могат да изиграят ключова роля за смяната на властта в Русия, убеден е Майер.

Същевременно, Главната прокуратура на Руската Федерация закри във Facebook страницата, на която Навални насърчавал хората да вземат участие в митинга на 15 януари. По данни на Роскомнадзор, причината за закриването е «несанкциониран масов митинг».

Има още един важен момент свързан с това, че в същия ден (на 15 януари), в съда трябва да бъде обявена присъдата на Алексей Навални (братът на Олег).

Авторът на Contra Magazin припомня, че в настоящия съдебен процес Навални и неговият брат се обвиняват в източване на големи суми от държавата и кражби. Следствието подозира, че посредством завишени плащания братята Навални са присвоили 30 милиона рубли. Главната прокуратура разглежда наказание за Олег Навални в рамките на 8 години лишаване от свобода, а за брат му Алексей – 10.

Очевидно е, че стратезите на НАТО възлагат големи надежди по отношение на опозиционните групировки около Навални и Ходорковски, отбелязва още авторът.

Според изданията на немския концерн «Аксел Шпрингер», придържащ се към линията на НАТО, лидерите на опозицията трябва още сега да репетират сценария за “пост-путинската ера“.

Преди всичко те разчитат на подкрепата от едри предприемачи, които в резултат на западните санкции срещу Русия са изгубили милиарди и сега се надяват на идването на нова администрация на власт, която според тях, както по време на президента Елцин, ще отвори Русия за западна финансова олигархия.