„CHRISTIAN SCIENCE MONITOR“: България стана жертва на битката за Украйна

„CHRISTIAN SCIENCE MONITOR“: България стана жертва на битката за Украйна

Публикувано от:

Вълните, образували се в резултат на конфликта на Запада с Русия по повод съдбата на Украйна, стигнаха и до бреговете на България. В тази най-бедна държава от Европейския съюз се сблъскаха плановете на политическите сили относно „Южен поток“. Държавата се оказа в центъра на ураган, образувал се в резултат на геополитическата борба между Изтока и Запада. А дебатите по повод тръбопровода вътре в България, заедно и с някои други кризисни явления, изиграха ролята си за падането на предишното българско правителство.

Бившият министър-председател Орешарски заяви, че спира строителството на територията на България на газопровода „Южен поток“, чиято обща стойност е 45 милиарда долара, заради заплахите от санкции от страна на Европейския съюз.

Руският тръбопровод трябва да премине по дъното на Черно море, а после по територията на България, Сърбия, Унгария и Австрия, а след финализирането му да доставя природен газ в Европа. Във връзка със строителството на „Южен поток“ България може да разчита на инвестиции в размер на милиарди долари, както и на създаване на хиляди работни места. Освен това, така България гарантира и своите собствени енергийни нужди.

Но „Южен поток“ е част от геополитическата битка между Русия и Запада по повод Украйна.

Вашингтон и Брюксел се опасяват, че Русия чрез „Южен поток“ ще има инструмент за мощен натиск. Това накара американците и западноевропейците да окажат огромен натиск върху газопровода.

ЕС повдигна въпроси около законността при разпределението на договорите за строителството на българския участък, а също и за съответствията му с европейските норми. Съществуващите в ЕС правила изискват различни компании да осъществяват контрол в областта на добива, транспортирането и доставката на природен газ.

А САЩ оказват натиск върху България, заради деловите й отношения с фирма „Стройтрансгаз“, чийто собственик се намира в американския санкционен списък, съставен след присъединяването на Крим към Русия.

„Силно сме обезпокоени от неотдавнашното решение на България да подпише договор за строителство на тръбопровода „Южен поток“ със „Стройтрансгаз“, – каза в заявлението си от близкото минало американският посланик в България Мърси Райс. – Ние съветваме българския бизнес да избягва сътрудничество с фирми, срещу които САЩ въведе санкции“.

ЧЕРНИ ОБЛАЦИ ЗА БЪЛГАРИЯ

„Нормалните българи отдавна вече престанаха да вярват а политиците си, – казва един българин в центъра на София, който помоли да не се споменава името му. – Историята се повтаря, и всичко това напомня кризата през 1990 г. (тогава банкрутираха 14 банки). Съмнителни сделки, банкрутирали банки, висока безработица, усещане, че правителството не ни дава пълната информация за работата си, че служебното правителство ни лъже… Поразен съм и почти парализиран от тази ситуация в страната“, – добавя той.

worldtodaybg.com