China Times: САЩ обезпокоени от усилването на натиска от страна на Русия и Китай

China Times: САЩ обезпокоени от усилването на натиска от страна на Русия и Китай

Публикувано от:

Докато руско-американските отношения стават „все по-лоши и по-лоши”, постоянното взаимодействие между Москва и Пекин не може да не привлече вниманието на Вашингтон, пише англоезичното издание China Times, цитирано от РИА Новости. При това вече постигнатите споразумения между Русия и КНР „тревожат Америка, която усеща натиск” от тяхна страна.

Авторите на статията обръщат внимание, че Русия и Китай вече са обявили задълбочаването на партньорските си отношения за всестранно стратегическо сътрудничество, а също така са излезли с инициатива за взаимноизгодно коопериране. Сред главните направления в тази насока са два проекта – икономическия пояс на Пътя на коприната и Евразийския икономически съюз (ЕАИС), както и банката за развитие на страните от БРИКС.

За Пекин „отношенията с Москва са изгодни, тъй като осигуряват стабилност и сигурност от север, а двустранното военнотехническо сътрудничество способства за модернизацията на Народноосвободителната армия на Китай. Благодарение на това се скъсява изоставането от САЩ и това съответства на стратегическите интереси на Китай”, отбелязва изданието.

Заради санкциите Русия се сблъска с определени икономически трудности, а КНР може да окаже на Москва необходимата помощ, твърдят авторите.

„Именно западните санкции засилиха руско-китайското сътрудничество, и Китай за сметка на това може да реши проблемите си”, пишат авторите на статията.

При това общата система на взаимоотношенията между трите страни могат да предопределят срещите на лидерите им, планирани за началото на есента. Така, Владимир Путин ще посети Пекин по време на честването на 70-тата годишнина от победата на Китай над Япония, а след това се очаква председателят на КНР Си Дзинпин да се отправи на официално посещение в САЩ.

„Всичко това безпокои Америка, която чувства натиск от страна на Русия и Китай. Отношенията между тези три страни притежават специфика, тъй като съчетават конкуренция и сътрудничество. Стратегията на Путин е да успее да прави няколко неща едновременно, да ги направи така, че всичко да се стече за Русия по най-добрия начин. КНР също се старае в отношенията със САЩ да балансира между сътрудничеството и конкуренцията. На тристранните отношения влияят твърде много фактори”, обобщава изданието.