Business Insider разказа защо Държавният департамент се е ядосал на Джон Кери заради Сирия

Business Insider разказа защо Държавният департамент се е ядосал на Джон Кери заради Сирия

Публикувано от:

Държавният департамент на САЩ се опитва да се разграничи от коментарите на Джон Кери за Сирия, защото те звучат така, сякаш той подкрепя Русия по този въпрос, пише Business Insider.

Става дума за изказванията на Кери, в които той нарича групировките „Ахрар аш-Шам“ и „Джейш ал-Ислам“ подгрупи на Ислямска държава, а „Джебхат ан-Нусра“ сирийски клон на „Ал-Кайда“.

По-рано Вашингтон заяви, че няма намерение да признава „Ахрар аш-Шам“ и „Джейш ал-Ислам“ за терористични организации. Русия предложи те да се включат в санкционния списък на Съвета по сигурност към ООН, но редица западни страни, сред които и САЩ, блокираха това предложение.

Както отбелязва Business Insider, на коментарите на Кери, които, както е повече от очевидно, са разярили сътрудниците от Държавния департамент, първи обръща внимание журналистът от The Washington Post Джордж Рогин.

„По силата на това, че САЩ и Русия бавно се приближават към засилване на сътрудничеството в Сирия, държавният секретар Джон Кери явно все повече и повече се съгласява с мнението на руската страна по отношение на сирийските въстанически групи, воюващи срещу Асад“, пише той.

Според Рогин, изказванията на Кери са предизвикали тревога в администрацията на президента. Двама сътрудници на Белия дом са споделили пред журналиста от WP, че държавният секретар не просто е допуснал неточност, а рискува да подрони опитите на правителството на САЩ да убеди Русия в това, че тези групировки не бива да се атакуват.

„Дори ако Кери просто се е объркал, някои сирийски групировки възприемат коментарите му като доказателство, че администрацията на Обама бавно, но настойчиво се движи към приемане на руската позиция за Сирия, в това число по отношение на възприемането на всички групировки на въстаници като терористи“, констатира Рогин.

Това не е първият случай на подкрепа на руската политика в Сирия от страна на САЩ. През април, например, американският полковник Стивън Уорън бе попитан, не служат ли „ударите на руските ВКС по Алепо“ като доказателство за това, че Москва има намерение да сложи край на установеното през февруари примирие. Уорън заяви, че ситуацията е сложна, защото градът се държи от „Джебхат ан-Нусра“ — групировка, за която примирието не се отнася, припомня изданието.

Много западни експерти побързаха да отбележат, че „Джебхат ан-Нусра“ не контролира града, а просто засилва присъствието си около него, а в самия град има групировки, които са подкрепени от Вашингтон.

Русия нееднократно е заявявала, че ВКС не нанасят удари по прекратилите бойните действия групировки в Сирия.