Business Insider изброи 11 „страшни военни машини“ на руската армия

Business Insider изброи 11 „страшни военни машини“ на руската армия

Публикувано от:

Порталът Business Insider публикува селекция на „най-опасното“ оръжие, което използва руската армия, пише РИА Новости.

Ракетният кораб „Бора“

Бора

Този кораб е представлява катамаран на въздушна възглавница, развиващ средна скорост от 100 километра в час. Корабът носи осем противокорабни ракети „Москит“ и 20 зенитни ракети „Оса-М“. Екипажът на „Бора“ е 68 души.

„Панцир-С1“

„Панцир-С1“

Комбинираната зенитна ракетно-оръдейна система „Пацир-С1“ е въоръжена с 12 управлеями ракети „земя-въздух“ и две автоматични 30-мм оръдия. Въоръжението е ефективно срещу самолети, хеликоптери, балистични и крилати ракети.

„Невидимата“ подводница

„Невидимата“ подводница

Подводницата „Новоросийск“ е спусната на вода в Санкт Петербург през 2013 г. Тя е първата от шестте дизел-електрически подводници от клас „Варшавянка“. „По думите на конструкторите, благодарение на стелт-технологиите на практика е невъзможно тя да бъде открита след потапяне“, пише  BI.

Изтребител МиГ-35

Изтребител МиГ-35

„Многоцелевият изтребител МиГ-35 е ефективен както във въздушен бой, така и при нанасяне на високоточни удари“, се казва в статията.

Самолетът развива скорост до 2400 км в час, независимо от факта, че е близо три пъти по-тежък от предшественика си. МиГ-35 е способен да води въздушен бой, да унищожава морски и наземни цели от голяма дистанция и да извършва разузнавателни мисии.

ЗРК “Бук-М”        

ЗРК Бук-М

Далечината на поразяване на ракетите 9М317, с които е въоръжен комплексът, е до 46 км, а бойната част на ракетата тежи 70 килограма, пише BI.

РС-24 “Ярс”

РС-24 Ярс

Комплексът „Ярс“ идва на мястото на „Топол-М“, като оборудването на армията с него започна през 2010 г.

Тази междуконтинентална балистична ракета носи няколко блока с индивидуално насочване с термоядрен заряд, а максималната й далечина на поразяване е 11 хил. километра. По мощност тази ракета сто пъти превъзхожда американската ракета над Хирошима през 1945 г., отбелязва BI.

Бомбардировач Ту-160

Ту-160

Най-големият в света свръхзвуков самолет е разработен в СССР през 80-те. Той притежава най-мощните двигатели и може да носи до 40 т. въоръжение.

Танк Т-90

Т-90

Това е най-модерният танк, използван в момента от руската армия. Той е въоръжен с 125-мм гладкостволно оръдие, както и със зенитна картечна установка с дистанционно управление.

Подводници от клас „Борей“

Подводници от клас „Борей“

Подводниците от клас „Борей“ с водоизместимост 14,7 хил. тона са малко по-малки от предшествениците си от проект „Акула“. Въпреки това, въоръжени с 16 ракети „Булава“, всяка от които с 6-10 бойни блока, тези субмарини са „сила, с която не можеш да не се съобразиш“.

Вертолет Ми-28

Вертолет Ми-28

Ударният вертолет Ми-28 е въоръжен с 30-мм оръдие 2А42 и четири точки за окачване, на които могат да бъдат закрепени управляеми и неуправляеми ракети и картечна установка.

ЗРК С-300

ЗРК С-300

С-300 най-добре се справя със задача като сваляне на самолет. Този комплекс дори може да свали шест самолета отведнъж, като изстреля срещу него до 12 ракети. „Всичко, което се намира в радиус от 300 км във въздуха, трябва да се пази от него“, пише BI.