Boulevard Voltaire: САЩ пристигнаха тъкмо „навреме” в Украйна

През последните 20 г. САЩ се стремяха да разширят НАТО в Източна Европа и затова устроиха преврата в Украйна, като избраха най-доброто време, пише коментаторът Куентин Жаке в Boulevard Voltaire.

Вашингтон излъга, когато обеща на Михаил Горбачов, че Алиансът няма да склонява членовете на бившия Варшавски договор да встъпват в неговите редове. Под предлог за установяване на демокрация и западните ценности САЩ се намесват във вътрешните работи на други страни и свалят правителства в целия свят, отбелязва коментаторът.

Русия винаги е заявявала, че влизането на Украйна в НАТО е неприемливо и до сега не е станало нищо, което да промени мнението на Москва по този въпрос. И ще е така, докато НАТО почти навсякъде се възприема като плацдарм на политиката на САЩ и интервенция Европа. Последните събития потвърждават тази теза. През 2004 г. Вашингтон организира „оранжевата революция” в Украйна, 10 г. по-късно пак Вашингтон организира още една революция с помощта на десните украински националисти.

„Този път САЩ старателно избраха момента за преврата. Времето беше идеално, тъй като Владимир Путин през февруари 2014 г. беше зает с Олимпийските игри в Сочи и не можеше да направи нищо, за да предотврати незаконното сваляне на президента на Украйна” – пише коментаторът.

Главният киевски площад майдан Незалежности (площад Независимост) беше зает от поддръжниците на евроинтеграцията. След това площадът стана арена на противопоставяне на силите за сигурност и радикалите. Опозицията не веднъж използва огнестрелно оръжие и „коктейли Молотов”, довели до човешки жертви./БЛИЦ

error: Съдържанието ни е авторско!