Boston Review: Гениалната стратегия на Путин превърна Русия във велика държава

Boston Review: Гениалната стратегия на Путин превърна Русия във велика държава

Публикувано от:

В американското издание Boston Review се появи статия, чийто автор обсъжда стратегията на руския президент, което му позволи да постигне признание на Русия на световно ниво.

Американският журналист смята, че международната стратегия на Путин е да подобри отношенията с целия свят, включително със страните от Запада, за да постигне световно признание.

На примера на отношенията между Русия и Съединените щати, авторът на статията в Boston Review разглежда как е въплътена стратегията на руския президент. Той бе първият чуждестранен лидер, който се свърза с Съединените щати след катастрофалните атентати от 11 септември 2001 г., за да предложи помощ в борбата срещу тероризма. Журналистът смята, че Русия е оказала ценна помощ в началните етапи на войната на САЩ срещу “Ал Кайда” и “талибаните” в Афганистан, и двете страни бяха за създаване на алианс срещу тероризма. Путин дори проучи възможността за разширяване на сътрудничеството на Русия с НАТО.

Авторът на американската публикация разглежда като апогей на сближаването между САЩ и Русия през 2002 г., когато Путин и Буш публикуваха Съвместна декларация на руско-американската среща на върха в Москва и Санкт Петербург, в която предложиха стратегическо партньорство, което означаваше, че двете страни ще работят заедно в общи интереси  и с равни права.

Малко по-късно, на срещата на високо равнище между Русия и НАТО, Руската федерация и Северноатлантическият алианс подписаха споразумение, озаглавено “Отношенията между НАТО и Русия: ново качество”. Също така беше създаден Съвета Русия-НАТО, по който съюзници от всяка страна трябваше да работят като партньори за координиране на съвместните политики.

Източник: geo-politica.info

Превод: Поглед инфо