Bloomberg: САЩ и ЕС се готвят да удължат санкциите срещу Русия

Bloomberg: САЩ и ЕС се готвят да удължат санкциите срещу Русия

Публикувано от:

ЕС и САЩ се готвят за удължаване на антируските санкции на фона на влошаването, както предполагат американските и европейските чиновници, към края на тази година на перспективите за реализиране на мирното споразумение за Украйна, пише Bloomberg, цитиран от РИА Новости.

Лидерите на страните от „нормандската четворка“ – Франция, Германия, Украйна и Русия възнамеряват да обсъдят удължаването на Минските споразумения на срещата на върха в Париж на 2 октомври, съобщава агенцията, позовавайки се на източник от Кремъл. Удължаването на примирието ще означава запазване на санкциите, отбелязват четирима неназовани чиновници от Германия, Франция и САЩ.

Украинските лидери заявиха, пише още Bloomberg, че се обявяват срещу увеличаването на времето за изпълняване на задълженията в рамките на мирното споразумение.

Чиновник от страните, подкрепящи санкциите срещу Русия, предполага, че по този въпрос предстоят сложни дебати. Той не изключва някои от санкциите да бъдат снети за постигането на компромис.

Съветникът на държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд заяви миналата седмица в Киев, че санкциите по отношение на Русия ще се запазят дотогава, докато Минските споразумения, съгласувани през февруари, не бъдат реализирани напълно. В САЩ санкциите срещу Русия, приети с указ на президента, ще бъдат в сила до решение за отмяната им. Срокът на действие на санкциите на ЕС изтича в края на януари и удължаването му изисква съгласието на всички 28 члена.

Високопоставен служител в администрацията на американския президент съобщи, пише Bloomberg, че Вашингтон продължава тесните си контакти с партньорите си от ЕС и е готов да подкрепи санкциите, ако Русия не изпълнява задълженията си в рамките на мирното споразумение.

Според източника от Кремъл, преодоляването на разногласията и провеждането на съответстващите с украинското законодателство избори в ДНР и ЛНР, ще продължат най-малко до средата н 2016 г.

Европейските страни зависят от търговията си с Русия и след въвеждането на ответните санкции са загубили милиарди долари заради продуктовото ембарго, напомня още Bloomberg.