Bloomberg: Руските санкции сринаха турската икономика

Bloomberg: Руските санкции сринаха турската икономика

Публикувано от:

Турция счупи петгодишен рекорд по брой невърнати кредити. В бъдеще ситуацията в страната само ще се влошава, пише Bloomberg, цитиран от РИА Новости.

Турската икономика търпи нови бедствия на фона на руските санкции и оттока на руски туристи, съобщава Bloomberg, позовавайки се на данни на Агенцията за банков контрол и надзор на Турция.

Особено тежка е ситуацията в банковата сфера – броят на лошите кредити е достигнал 3.18%. Само за първите два месеца на 2016 година обемът на просрочените кредити в Турция е нараснал с 514 милиона долара, което е увеличение от 60% спрямо същия период на миналата година.

Негативно върху турската икономика влияят също девалвацията на националната валута и политическата нестабилност в страната.

След като турската страна свали руския бомбардировач Су-24 в Сирия, Москва наложи икономически санкции по отношение на Анкара. В частност, бе наложена забрана за внос на някои видове турски плодове и зеленчуци, замразени птиче меса и сол. Сериозни загуби понесе и останалият без руски летовници и туристически отрасъл.