Bloomberg: Руската пшеница завладява света

Руският износ на хранителни продукти бързо нараства поради световния глад за пшеница.

През миналата година доставките на продоволствия от Черноморския регион са скочили с 25%; а от 2012 г. насам, по данни на руския Експортен център, стойността им е достигнала 19 млрд. долара. Рекордният обем се дължи основно на износа на пшеница и замразена риба; доставките на захар също са се увеличили.

През последните години водещите превозвачи на пшеница завземат все по-голяма част от пазара, тъй като продават продукцията си на атрактивни цени. Прогнозата е за рекорден ръст на износа през този сезон. Около половината от страните по света купуват пшеница от Русия, която се опитва да намали зависимостта си от вносните селскостопански продукти след налагането на санкциите.

Повишаването на цените на пшеницата през миналата година също помогна на Русия да спечели повече от продажбата на храни, сочи Андрей Сизов, изпълнителен директор на Московския SovEcon. Износът на такива продукти като сладкиши и захар също е нарастнал.

Руската пшеница особено се търси в Египет, която внася огромни количества зърно, за да изхрани 95-милионното си население. Страните от Северна Африка през миналата година станаха най-големите купувачи на руски продукти, измествайки Китай за първи път от 2012 г. насам.

По данни на Експортния център, през миналата година египетските покупки на руски продукти, като пшеница и слънчогледово масло, са скочили с 44%, на обща стойност 1,74 млрд. долара; докато Китай е внесъл руски продукти като риба и маслодайни семена на стойност 1,72 млрд. долара