Bloomberg: Русия спечели повече от износ на храни, отколкото на оръжие

Благодарение на ембаргото на чуждите хранителни стоки, огромните субсидии и слабата рубла някои селскостопански отрасли в Русия започнаха да носят повече печалби от добива на петрол и продажбата на оръжие, пише Bloomberg.

Успехът на руското селско стопанство се обяснява с това, че в последно време правителството на страната се стреми да минимизира зависимостта на Русия от пазарите, които не са под неин контрол. Освен това, значителен напредък за отрасъла дадоха и конфронтацията между Москва и Анкара, както и частичната забрана за внос на турски продукти, което се превърна „в благословия за земеделските производители“, пише още изданието.

Основното постижение на руската продоволствена стратегия станаха рекордните показатели на продажбите на зърнени храни. Русия надмина САЩ, като през тази година стана най-големият износител на пшеница. Това знаково събитие бе съпроводено от високи реколти на царевица, ориз, соя и елда. Свръхпроизводството на зърно, съчетано със слабата рубла доведе до това, че приходите от износа на храни се оказаха по-високи от тези от продажбите на оръжие.

Освен това, с увеличаването на износа впечатляващо се съкращава вноса – Русия е намалила закупуване на чуждестранни хранителните продукти с около 40 процента.

Русия отдава голямо значение на намаляването на зависимостта от чуждестранни продукти, и успешно трансформира изглеждащите умиращи отрасли във важен източник на икономически растеж и стабилна заетост, заключава изданието.